Hundar

Golden Retriever


En golden retriever är en apporterande fågelhund, en jakthund som arbetar efter skottet. Därför har man tidigare avlat på hundar med en stor vilja att vara föraren till lags och med en stor arbetslust. Detta har gett oss den trevliga ras vi har idag.

En Golden kan användas till allt, jakt, lydnad, bruks, viltspår, agility, freestyle, räddningshund, servicehund, kantarellsök, utställningar,.. bara för att nämna några. Det är en hund som vill arbeta så när man skaffar en golden måste man tänka på att ge den möjlighet att få utlopp för sin arbetslust.

Finsk Spets


En Finsk Spets är en skällande fågelhund, en jakthund som arbetar före skottet. Det har alltid avlats på hundar en stor jaktlust. Detta har gett oss den trevliga ras vi har idag.

En Finsk Spets ska jaga, det är ingen hund man skaffar sig om man inte ska använda den som jakthund. Den är trots det en mycket trevlig familjehund mellan jaktturerna. Den är dock lite av en enmanshund och kommer att älska den som tar den med ut och jagar.

Våra hundar

Finsk Spets

Tjäder Fightens Java (Java)

e. SEUCH Börknäs Kippis     u. Tjäderfjäderns K Idun


Java har Patella Luxation UA  och är fulltandad


Java har ett mycket trevligt sök och skallar fint,

RLDN RLDF RLDA SEVCH Höghedens Bellona (Bella)

Golden Retriever

e. Alsterbygdens Flaxman of Skoj   u. Höghedens Una


Röntgad med HD A-A och ED 0-0


Ögon UA


GrPRA 1 och 2, Heriditärt fri


En härlig tik som är arbetsvillig och lättlärd. Har en stor jaktlust och envishet i arbetet. 

Bella har haft en kull hos Höghedens kennel.


RLD N&F&A SERALLYCH SEVCH Stjärnglimtens Ämbla (Ässi)

e. SELCH SESPCH Vassruggens Arn Ulfheidna   u. Stjärnglimtens Xie


Röntgad med HD A-A och ED 0-0


Ögon UA

GrPRA 1 Heriditärt fri

GrPRA 2 Anlagsbärare


En härlig tik som är arbetsvillig och lättlärd. Har en stor jaktlust och lyhördhet mot sin förare.


Ässi har även Exc i nkl B-prov, uppflytt Startklass Lydnad

Hon har haft en kull här på Tjäderandens där vi behöll en tik - Vittra

Tjäderandens Dicoverer (Vittra)

e. Höghedens Yoicks   u. RLD N&F&A SERALLYCH SEVCH Stjärnglimtens Ämbla (Ässi)


Röntgas hösten -24


Ögon 

GrPRA 1 Heriditärt fri

GrPRA 2 Kommer att DNA testas


En mysig tik som är arbetsvillig och lättlärd. Har en stor jaktlust och lyhördhet mot sin förare. 

Ett oskrivet kort, vi får se var det bär iväg men verkar få sin mors fart och arbetsglädje.. är även så lik i typen att jag ibland tar fel..

RLD N, RLD F, RLD A, RLD M, Peruddens Eldiga Donna (Tuva)

e. FI JCH SE JCH Sörgoldens Solo   u. Peruddens Eldiga Elda


En mycket trevlig bekantskap som har en otrolig av och på knapp.. Apporterar allt med glädje.. 

Hon har en otolig arbetslust men även en förmåga att helt enkelt slappna av och vila när det inte är hennes tur. Har fått följa med på mattes kurser och ha tråkigt..

Rallylydnad, en ny bekantskap för Matte.. Så jag är den som gör mest fel.. Men det har gått över förväntan.. Här briljerade hon verkligen. Startad på utställning i jaktklass.. domaren tyckte att hon var för lätt i typen.. =Sufficient.Några starter i vanlig lydnad har det blivit, ett första pris i lk1 och start i lk2 med mersmak. Sen var vi iväg och startade på Goldenspecialen.. (2014)

På WT't blev det ett fint 1:a pris och på utställningen ett Very Good och oplacerad. Vi blev placerade även Dual Purpose, men lite längre ned på skalan :)  Vi har startat på jaktprov och tagit 2:a pris i ökl.


Tuva har flyttat och är nu glad pensionär och läromästare

 

Länk till Rasdata

Hundar vi minns.. som alla har lämnat oss för nya jaktmarker

Finsk Spets

TjäderAndens Bitzi (Bitzi)

e. Tjäderfjäderns Dio     u. Röjmyrens Zita


Bitzi har Patella Luxation UA  och är fulltandad


Hon kom tillbaka till oss i December 2011.. det fungerade inte mellan henne och husse.


Vi får se hur hon fungerar hos oss.. hittils så är vi supernöjda.. Riktigt trevlig familjehund.. (liknar sin mor otroligt mycket) Lite försiktig i stadsmiljö men det har redan blivit stor skillnad. Har ett riktigt fint sök (mellan 80 och 200 m) Säker på att hitta fågel både på mark och i träd.. Skäller fint. Den av våra hundar som vi har fått skjuta mest för under 2013. Bitzi blev aldrig någon provhund men gladde oss i jaktskogen.

TjäderAndens Akki (Akki)

e. SJCH Spetsgårdens Manu   u. Röjmyrens Ekka


Akki har Patella Luxation UA  och är fulltandad. Hon är den valp vi behöll från Ekkas första kull.


Hon är som sin mor ett riktigt busfrö som gärna testar gränserna lite. Under hösten har hon visat att det är fågel som gäller i skogen. Ekka skällde på allt i den åldern.. från Talltita till Älg. Akki däremot sorterade snabbt in att det var Tjäder och Orre som skulle skällas på. Hon har även ett något större sök än vad hennes mor hade som liten.. Hon fungerar lika bra som sin mor som värme dyna framför TV´n och "putsarhund" , man får vara snabb om man ska undvika att bli "pussad". Lika pratglad är hon oxå. Hon blev aldrig en provhund men gladde oss med många fina jakter


Akki har tyvärr lämnat oss.

Röjmyrens Ekka (Ekka)

e. Tjäderfjäderns Dio     u. Röjmyrens Zita


Ekka har Patella Luxation UA  och är fulltandad


Ekka är vår första finnspets och det har varit ett nöje att se henne växa upp från ett riktigt busfrö till en bestämd dam. Hon är uppfostrad på samma sätt som våra retrievers så hon kommer fint på inkallning, går oftast lös och går även fot utan problem. Apporterar ibland fågeln i hand till Husses stora förtjusning.. Hon är mycket trevlig och sover gärna i knät framför tv'n. Man får dock vara snabb om man inte vill bli pussad då hon är mycket snabb med sin tunga..

Pratar även gärna och länge vilket verkar vara  rastypiskt.  Ekka har haft två valpkullar.


Hon jagar nu Tjäder i hundhimlen

Golden Retriever

RLDN Höghedens Zorba (Vixen)

e. Echobrook Dexster   u. Höghedens Tissel


En härlig tik som vi hoppades mycket på, arbetsvillg och lättlärd. Tyvärr hade hon HD vilket inte märktes då hon gärna skuttade fram som en antilop. Vi hann med att tävla lite i Rally och jakt, främst var hon en duktig eftersökshund. 


Vi förlorade henne aldeles för tidigt.

Havtornets Alicante (Skuggan)

e. Nous's Dream Be My Shadow   u. SEVCH SELCH Yard Peace Auchentoshan of Basil


Han kom som en stormvind och vände upp och ned på våra liv, en underbar gentleman med stort driv och ett stort hjärta. Han fick sitt namn av att han aldrig var mer än en decimeter från mina fötter de första veckorna.. Vi tävlade en del i lydnad och Rally och han med några jaktprov. Innan omständigheter hemma gjord att han flyttade till Lovisa där han stortrivdes. De fick många fina år tillsammans, han var ofta med på våra träningar så jag fick träffa honom.. Det tog ett tag innan han lämnade av till sin nya matte istället för gammel matte.


Skuggan har lämnat oss och busar nu vidare i hundhimmlen. 

SEVCH  Balvenie (Ila)

e. SJ(j)CH Duvkullans Oberon   u. SJ(j)CH Doubleuse Bella Note


Vår formel1 Golden, en riktig utmaning. Här går allt snabbt, man får tänka sig för noga och göra rätt. Hon har en så stor arbetslust att bara en liten viftning på ett finger räcker som kommando, på gott och ont. Jag har fått lära mig att vara otroligt tydlig i mina tecken och att ta det lugnt. En nervös matte ger en hund som lyssnar på tecken som matte inte vet om att hon gett.. till publikens förtjusning, de såg minsan min handviftning. En tjej som är uppmärksam på allt, när vi blev placerade bakom en låg buskridå som skulle ge en lite skymd sikt för hundarna så ställde hon sig helt sonika och balanserade på bakbenen bredvid matte, hon såg markeringarna mycket bra.

 

Ila har nu blivit lite äldre.. Fast det har hon inte upptäckt ännu.. Så länge hon tycker att det är roligt så kommer vi att fortsätta att träna och tävla. Ila har på gamla dagar fått prova något nytt.. Rallylydnad.. Det har gått superbra.. tre starter i nybörjare och tre uppflyttpinnar..tre starter i fortsättning och tre uppflyttpinnar.. Vi siktar på start avancerad till våren.. fast då måste vi lära oss att snurra även inne på plan...


Ila har tyvärr lämnat oss alla till vår stora saknad... Hon blev 12år ung och var lika aktiv ända in i det sista när hannes stora varma hjärta inte orkade längre och hon somnade in i mattes famn.. Vi kommer aldrig att glömma denna underbara goldenfröken..

 

Länk till Rasdata   

Track Down´s Miss Dove (Aggi)

e. Bramhills Brookmint   u. Sjch Doubleuse Tee

 

Aggi kom till oss på omvägar (nov. 2002).. en mycket duktig hund som har lärt oss mycket.

Hon har varit vår läromästare på jaktproven, nu är hon en glad pensionär.  

Hon är en jättemysig hund med mycket GO och en lång tunga!!       En riktig slickepott..

Startades på Lag SM 2006 i Västerbottens lag och WT 2007 i ökl och blev provbäst!!


Aggi jagar nu tyvärr på de evigt fågelrika nejderna.. Saknad av oss alla...

 

Länk till Rasdata 

SVCH LP1 LP2  Guldäpplets Snödroppe (Droppzy)

e. Creme Crackers Yakety Yak    u. SVCH Respons Äppelskrutt-ten

 

Vår första hund från valp.. när hon kom in i vårt liv så kunde vi inget om apportering och jaktträning. Tänk så många fel man gjorde i början, otroligt att hon ändå har fungerat så bra till allt jag provat på. Att hon inte fick bära vilt förän hon blivit drygt 2år är helt mitt fel. Har lärt mej otroligt mycket av denna dam. En tik som har en stor vilja att göra rätt och en härlig fart. Blev i unga år mest tränad på viltspår men har även visat framtassarna på Lydnadsplan. Uppklassad till elitklass. Det har nu även börjat falla på plats på jaktproven.Hon används vid praktisk jakt på fågel och som eftersökshund på älg,rådjur och räv.

 

Droppzy har tyvärr vandrat vidare vårvintern -12. Hon är mycket saknad.

 

Länk till Rasdata 

Spin Tail Lyrurus Tetrix (Chippen)

e. Dalmine Fire Ball     u. Cassimick Dazzling Dame


Vår första golden som lärde oss hur en riktig gentleman ska vara.. otroligt (nästan för bra) på att ge valparna ett härligt självförtroende.

Kom till oss 4år gammal med många hyss och självinlärda ovanor.. efter tre års slit (När polisen fick in rapport om en Golden på driven så ringde de till oss.. Suck) kom han plötsligt på att når matte ropar så bjuds det på något gott.. sen bara fungerade det mesta.  Fast någon apportör det blev han aldrig.. önskar att man fick börja om och njuta av de åren igen.


Rasdata